Sydänjuuria raastavat tunteet

Kirjoittaja: Katja Vuorialho
Kuva: Kafeinkolik/Shutterstock

Olemme Emergyssä miettineet, miten kiittäisimme ystäviämme ja asiakkaitamme ensimmäisen toimintavuoden päätteeksi.

Minkälainen joululahja olisi sopiva kuvaamaan sitä arvostusta, kiitollisuutta ja lämpöä, mitä koemme niitä ihmisiä ja yrityksiä kohtaan, jotka jakavat innostuksemme ja uskomme tunteiden käänteentekevään voimaan. Pitäisikö parhaille asiakkaille viedä viinipullo vai miten olisi kireitä hartioita ihanasti lämmittävä kauratyyny?

Näin me touhuamme omassa maailmassamme samalla kun Syyrian humanitaarinen kriisi syvenee. Uutiset ja sosiaalinen media suoltavat kuvavirtaa epätoivoisissa olosuhteissa elävistä ihmistä. Kylmyys, väsymys, pelko, hätä ja mittaamattomat menetykset. Kuvat syvästi järkyttyneistä ihmisistä ja shokissa olevista lapsista raunioiden keskellä eivät jätä rauhaan.

Myötätunto herättää halumme auttaa, kun näemme kärsimystä

Facebookissa ihmiset kyselevät vihaisina ja voimattomina miksi kukaan ei tee mitään. Joku yrittää herättää keskustelua siitä, mitä sitten voisi tehdä, mutta saa vastaukseksi vain vaivaantuneen hiljaisuuden. Joululahjaostokset ja luomukinkun valinta yltäkylläisenä notkuvasta tiskistä tuntuu pahalta. Empatia jyystää sielua.

Empatia tarkoittaa ihmisen kykyä kokea toisen ihmisen tunteita ja tarpeita kuin omiaan. Ihminen on syntyjään myötätuntoinen olento. Myötätunto herättää halumme auttaa, kun näemme kärsimystä. Tässä kriisissä tavallisen ihmisen mahdollisuus auttaa on kuitenkin  hyvin rajallinen. Ihmisyyden ytimeen olennaisesti liittyvä tarve ei pääse toteutumaan. Olisiko tämä yksi syy siihen voimattomuuden, turhautumisen, vihan tai turtumuksen tunteeseen, joka uutiskuvia katsellessa valtaa mielen?

Onneksi Syyriassa ja lähialueilla on myös niitä, jotka auttavat. Humanitaarisen työn tekijöiden toiminta koskettaa syvästi. Äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa, terveytensä ja henkensä uhalla he järjestävät kodeistaan pakeneville vettä, ruokaa, lääkkeitä ja suojaa. Pala kurkussa huomaan olevani elevaation tunteen äärellä. Se ainutlaatuinen tunne, joka syntyy kun näet toisen toimivan pyyteettömästi muiden hyväksi. Mikä olisikaan suurempi rakkauden ja kunnioituksen osoitus ihmisyydelle kuin näiden auttajien työ?

Toivon ytimessä on usko siihen, että asiat voivat muuttua paremmaksi

Toivo on tunne, joka elää kaikkien negatiivisten tunteiden keskellä. Toivon ytimessä on usko siihen, että asiat voivat muuttua paremmaksi. Toivo kannattelee meitä yli epätoivoisten aikojen ja saa meidät työskentelemään kohti pieniäkin mahdollisuuksia. Toivolla on ollut selvä asemansa evoluutiossa: ne jotka säilyttivät toivonsa vaikeissakin olosuhteissa, säilyttivät toimintakykynsä ja säilyivät hengissä. Toivolla on tänäkin päivänä valtavan tärkeä rooli.

Tänä jouluna teemme sen, mihin myötätunto ja toivo meitä kutsuvat. Emergyn joulumuistamiseen varatut rahat menevät Syyrian inhimillisen kärsimyksen lievittämiseen ja humanitäärisen työn tukemiseen.

Kiitos sinulle kuluneesta vuodesta. Työmme työelämän tunnetaitojen parissa jatkuu ensi vuonna. Verkostomme laajenee ja tulemme tarjoamaan sinulle ja työyhteisöllesi uusia sisältöjä, joiden avulla voit entistä paremmin ymmärtää tunteita ja löytää mielekkyyttä ja voimaa kaikkeen tekemiseen.

Lämpimin tuntein ja ajatuksin toivotamme sinulle ja läheisillesi hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Katja, Jarkko, Liisa & muut Emergyläiset