Search

Hämmästys – Ajatusten järjestäjä

Joe Rohde oli valmistautunut. Hän oli päättänyt vakuuttaa Walt Disney Companyn johtoryhmän hankkeen järkevyydestä – Disneyn kannattaisi perustaa uudentyyppinen, safarin kaltainen eläintarha. Hän esitteli johtoryhmälle ideansa ja laskelmat – mitä se maksaisi, paljonko se tuottaisi. Laskelmat näyttivät hyviltä ja esitys sujui hyvin, mutta silti toimitusjohtaja Michael Eisner ei ollut vakuuttunut. Eläintarhat eivät kuuluneet Disneyn konseptiin.

”Nehän ovat vain eläimiä. Kuka niistä jaksaa olla kiinnostunut?”

Silloin Joe asteli kokoushuoneen ovelle ja avasi oven. Sisään astui valtava, yli 200-kiloinen bengalintiikeri eläintenhoitajatiimin kanssa. Tiikeri asteli sisään, hieroi massiivista päätään toimitusjohtajaa vasten ja murahteli matalalla äänellä.

”Ymmärrän pointtisi”, Eisner totesi ääni väristen. Disney Animal Kingdomista Floridassa tuli pian yksi maailman suosituimmista teemapuistoista – 8.9 miljoonaa kävijää vuodessa.

Hämmästys vaikuttaa suorituskykyyn

Hämmästys on tunteistamme lyhytkestoisin. Se herää kun yllätymme – yhtäkkiä tapahtuu jotain, mitä et osannut odottaa. Hämmästys kestää vain pienen hetken ja sulautuu sitten tunteisiin, kuten ilo, pelko, viha, hämmennys tai kiitollisuus. Lyhyestä kestostaan huolimatta hämmästyksellä on monia merkittäviä vaikutuksia suorituskykyymme.

Hämmästys lamauttaa toiminnan hetkeksi, joten välitön toiminta vähenee ja suunta häviää hetkeksi. Mutta energian tasolla hämmästys herättää ja energisoi – hämmästystä seuraa energiatason kasvaminen. Jos kokouksessa on unelias tunnelma, mutta yhtäkkiä katosta putoaa lamppu keskelle pöytää, tunnelma sähköistyy, energiataso nousee ja uneliaisuus häviää ainakin hetkeksi.

Samalla hämmästys kaappaa huomion ja keskittyminen ohjautuu vahvasti hämmennyksen aiheuttajaan. Ajattelu syventyy ja pakottaa ajatukset uuteen malliin – se mitä olit odottanut, ei toteutunutkaan. Hämmästys tehostaa myös muistin toimintaa. Tutkijat puhuvat ”salamavalomuistista” – muistamme voimakkaasti ja yksityiskohtaisen tarkasti yllättävät ja tunteita herättävät tilanteet.

Valitettavasti hämmästystäkin voi käyttää väärin, esimerkiksi työpaikkakiusaamisen tai alistamisen välineenä. Hämmästyksen avulla voi alistaa toista, koska hämmästynyt on valmistautumaton tilanteeseen. Hän on hetkeen aikaa suojattomampi, ennen kuin taas orientoituu tilanteeseen kunnolla.

Hämmästys pähkinänkuoressa

  • Hämmästys herää, kun kohtaat yllättävää, odotusten vastaista informaatiota.
  • Hämmästys herättää ja lisää energiaa.
  • Hämmästys vahvistaa positiivista tunteita – positiiviset yllätykset ovat parhaita yllätyksiä.
  • Hämmästystä aiheuttaneet asiat muistetaan paremmin.
  • Hämmästys laajentaa ja syventää ajattelua.
  • Hämmästys kertoo, että tapahtui jotain, mitä emme osanneet odottaa. Se pakottaa meidät tarkastelemaan omia tietojamme kriittisesti ja järjestelemään niitä uudestaan.
  • Jaettu hämmästys on vahvasti yhdistävä kokemus.

Jaa artikkeli:

Aiheeseen liittyvät:

Blogit

HumanClubin kausi 22/23

HumanClub on Workplace Nordicin ja Emergyn perustama kehittäjäyhteisö, jossa ammattilaiset eri aloilta kohtaavat ja rakentavat sovelluksia ja palveluita työelämän ja

Lue lisää >>
Scroll to Top

Ota yhteyttä