Search

Johtajakin saa olla inhimillinen

”Ensiaskeleista ensimmäiselle sijalle, yksiön nurkasta keskelle kansanjuhlaa, omalta sohvalta yhteiseen pukuhuoneeseen, meitä ajaa se sama kaiken aloittanut innostus. Halu kokeilla rajojamme, kasvaa ja saavuttaa potentiaalimme.​”

– Nostoja Suomen Olympiakomitean tarinasta

Tämä tahtotila heijastuu myös osuvasti Olympiakomitean esihenkilöille toteutetussa ‘Yhteisen onnistumisen ilmapiiri’ -valmennuksessa. Tuo valmennuskokonaisuus on yksi Emergyn tarjoamista organisaatiovalmennuksista, jonka avulla rakennetaan kestävää hyvinvointia ja tuottavuutta. Valmennukset pohjautuvat akateemisissa tutkimushankkeissa testattuun konseptiin, jonka sisältö ja painopisteet räätälöidään aina asiakkaiden tarpeiden mukaan. Tämä Olympiakomitean johtamisvalmennus toteutettiin Emergyn tunnetaitovalmentaja Ira Leppäsen luotsaamana syksyllä 2020.

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa he rakentavat liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa koko Suomeen.

“On helpottavaa tunnustaa, että johtajallakin on tunteet”

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen oli yksi valmennuksen osallistujista. Asiaan perehdyttyään, aihepiiri ja valmennuksen tavoitteet selkenivät nopeasti Mikolle. “Parasta valmennuksessa oli keskustelut erilaisten arjen tilanteiden ympäriltä”, hän kertoo. “Ira oli räätälöinyt valmennuskokonaisuuden hienosti juuri meidän tilanteeseen sopivaksi, ja teemat, minkä ympärillä pyörimme olivat erittäin ajankohtaisia”, Mikko jatkaa.

Samaa mieltä on myös Leena Paavolainen, Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja ja kisatiimin päällikkö. “Ira osasi hienosti lukea meidän tilannettamme”, hän kertoo, “Valmennuksen sisältö oli helposti ymmärrettävissä, koska se oli tehty juuri meidän organisaatiollemme, ja tätä kautta pystyimme soveltamaan opittuja asioita suoraan johtamisen arkeemme”.

Myös Mika Noronen, Suomen Olympiakomitean viestintäjohtaja, osallistui Emergyn valmennukseen. Yksi hienoimmista opituista asioista on Mikan mukaan se, että nyt he kaikki johtoryhmänä osaavat puhua asioista niiden oikeilla nimillä. “Elefantti huoneessa”, Mika naurahtaa, “niin Ira kuvasi sitä. Kukaan meistä ei välttämättä oikein osannut nimetä asioita aikaisemmin, vaikka olimme tietoisia niistä, mutta nyt valmennuksen myötä ymmärrämme käsitteet ja sanat, joita käytämme”, Mika jatkaa.

“On helpottavaa myös tunnustaa ja tiedostaa, että johtajallakin saa olla tunteet, johtajakin voi olla inhimillinen”, Mika kertoo. Hän kokee itse olevansa ennen kaikkea ihmisjohtaja, ja hänen työssään kyse onkin ihmisten valmentamisesta. Mika lisää myös, että harjoittelemalla tunnepaljastusta, yhtä valmennuksessa oppimaansa käytännön työkalua, hän uskaltaa näyttää myös heikkoutensa. Hän uskoo myös lujasti, että näyttämällä arvostuksensa tiimiläisiänsä kohtaan, hän luo parempaa työympäristöä. Tämä lisää luottamusta työntekijöiden keskuudessa. “Tiimiini kuuluu paljon huippuammatilaisia, ja minä voin oppia paljon heiltä”, Mika jatkaa.

“Valmennuksessa tuotiin sen tieteellisesti tutkittu ja todistettu tausta hyvin esille”

Taustaltaan tutkija ja faktoista pitävä, Leena kokee, että valmennus oli erittäin uskottava ja luotettava. “Valmennuksessa tuotiin sen tieteellisesti tutkittu ja todistettu tausta hyvin esille, ja tämä puhutteli minua suoraan”, Leena jatkaa.

“Persoonallisuuden pääpiirteet ja KYARHEM (psykologiset perustarpeet) jäivät minulle vahvimmin mieleen. Pystyn tuomaan näitä elementtejä omaan johtamiseeni ja arkeeni”, Leena sanoo. Hän kokee myös, että valmennus sattui erittäin otolliseen ajankohtaan heille kaikille. Valmennuksen aikataulu sai myös kiitosta Mikolta. “Jo pandemiankin takia tämä valmennus tuli sopivaan ajankohtaan, ja antoi varmasti hyviä käytännön työkaluja ja vinkkejä kaikkien osallistujien arkeen”, Mikko kiittelee. Leena uskoo myös, että valmennus loi kaikille osallistujille uskallusta kokeilla opittuja taitoja ja työkaluja omassa arjessaan ja se toi myös ymmärryksen, kuinka iso merkitys tunteilla on myös työelämässä.

“Sain todella paljon irti keskusteluista Iran kanssa. Hän loi luottamusta ja uskottavuutta sekä aiheeseen että valmennukseen” Leena lisää. “Nyt meidän pitää vain muistaa käyttää opittuja työkaluja, etteivät ne unohdu”, Leena naurahtaa.

Jaa artikkeli:

Aiheeseen liittyvät:

Blogit

HumanClubin kausi 22/23

HumanClub on Workplace Nordicin ja Emergyn perustama kehittäjäyhteisö, jossa ammattilaiset eri aloilta kohtaavat ja rakentavat sovelluksia ja palveluita työelämän ja

Lue lisää >>
Scroll to Top

Ota yhteyttä