Search

Ota käyttöön syväkiitos ja nauti sen lukuisista terveysvaikutuksista

Tiesitkö että kiitollisuuden tunne lisää innostusta, päättäväisyyttä, optimismia ja yleistä energisyyttä? Se myös vähentää stressiä, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta sekä tekee meistä avuliaampia muita kohtaan.

Lisäksi kiitollisuus voi:

  • Alentaa verenpainetta
  • Parantaa immuunijärjestelmien toimintaa
  • Vähentää unettomuutta
  • Lisää motivaatiota itsestä ja muista huolehtimiseen
  • Vahvistaa sitoutumis- ja suorituskykyä
  • Parantaa sosiaalisia suhteitamme

Eikö meidän kaikkien siis kannattaisi olla enemmän kiitollisia ja edistää kiitollisuutta myös muissa? Kyllä varmasti, mutta miten? No, se onnistuu, kun muistaa, mistä kiitollisuuden tunne syntyy.

Oman kiitollisuuden herättely

Kiitollisuus herää, kun koemme saavamme tai omistavamme jotakin, mikä ei ole itsestään selvää.

Se saa voimansa sen ymmärtämisestä, että asiat voisivat olla toisinkin. Ei suinkaan ole itsestään selvää, että olen terve ja että minulla on tällainen perhe, tällaisia ystäviä tai kollegoita.

Mieti asiaa vaikka näin: millä hinnalla myisit pois toisen silmäsi? Entä toisen jalkasi? Paljonko pitäisi maksaa, että antaisit pois lapsesi? Puolisosi? Toivottavasti vastauksesi oli, ettei sellaista hintaa olekaan. Eli sinulla on elämässä valtavan paljon mittaamattoman arvokkaita asioita – niin arvokkaita, ettet luopuisi niistä mistään hinnasta.

Toisten kiitollisuuden herättely

Toisten kiitollisuutta taas voi herättää kiittämällä.

Kohtelias kiitos ei vaadi taakseen minkäänlaista kiitollisuuden tunnetta, eikä se yleensä herätä sen kummempia tunteita vastaanottajassakaan. Mutta monessa normaalielämän tilanteessa se riittää.

Vilpitön kiitos tarkoittaa, että aidosti jo koet kiitollisuutta, ja se kuuluu äänesssäsi ja olemuksessasi. Kiität hieman painavammilla äänenpainoilla, katsot enemmän silmiin, sanot ehkä muutaman sanan enemmän. Vilpitön kiitos herättää vastaanottajassa usein kiitollisuuden tunteita hänessäkin. Hän arvostaa, että hänen panostaan arvostetaan.

Jos haluat todella tehdä vaikutuksen vastapuoleen, ota käyttöön syväkiitos. Se koostuu kolmesta vaiheesta:

  1. Kuvailet millä tavoin toinen on nähnyt vaivaa jonkin asian eteen.
  2. Kuvailet millä tavoin toisen apu tai panos helpottaa sinun ja muiden elämää ja tilannetta.
  3. Kiität vilpittömästi.

 

Jaa artikkeli:

Aiheeseen liittyvät:

Blogit

HumanClubin kausi 22/23

HumanClub on Workplace Nordicin ja Emergyn perustama kehittäjäyhteisö, jossa ammattilaiset eri aloilta kohtaavat ja rakentavat sovelluksia ja palveluita työelämän ja

Lue lisää >>
Scroll to Top

Ota yhteyttä