Search

Tunnetaitoja voi jokainen oppia ja harjoitella

Emergyn, Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston yhteisessä Tunto2-hankkeessa selvitetään voiko tunnetoimijuus eli tunteisiin liittyvä osaaminen ja tekeminen edistää strategian toimeenpanon onnistumista. VTT oli yksi kolmesta organisaatiosta, joka otti osaa hankkeeseen. Hanke alkoi talvella 2021 ja hankkeen kehittämispuoli päättyi loppuvuodesta 2021.

Arja Paananen, Tutkimustiimin päällikkö, oli yksi melkein kahdesta sadasta VTT:n esihenkilöstä, jotka osallistuivat hankkeeseen. Kun hän kuuli, että kyseinen valmennus oli alkamassa, hän oli todella innoissaan.

“Mielestäni tunnetaidot ovat jotain, mitä meidän kaikkien kuuluisikin osata ja oppia. On todella hienoa, että nämä taidot ovat sellaisia, mitä jokainen voi oppia ja harjoitella”.

Samaa mieltä on myös Riku Salokangas, Tutkimustiimin päällikkö, M.Sc. (Tech.). Hän koki, että valmennus oli erittäin hyvä ja vahvisti paljon hänen omia ajatuksiaan ja toimintatapojaan ennestään. “Välitän tiimiläisistäni ja olen noudattanut monia valmennuksessa käytyjä asioita jo ennen, ja oli hienoa saada vahvistusta jo harjoitetuille asioille”.

Rikulle yksi isoimmista opituista asioista on ollut erilaisten ihmisten käytöksen ymmärtäminen – käytöksen taakse katsominen. “KYARHEM – seitsemän psykologista perustarvetta (Kiinnostus, Ymmärrys, Arvostus, Reiluus, Hallinnan tunne, Edistyminen ja Merkityksellisyys) todella puhuttelivat minua”, Riku sanoo. “Jos koen, että meillä on haaste esimerkiksi tiimin sisällä, tai jokin asia ei oikein toimi, yritän miettiä, mikä näistä (KYARHEM) tankeista ei ole tarpeeksi täynnä, mitä sieltä puuttuu ja mitä minä voin asialle tehdä”, Riku jatkaa. Hankkeen myötä Riku kokee saaneensa juurikin erilaisia keinoja siihen, miten erilaisten haastavien tilanteiden kanssa kannattaa toimia. “Valmennuksen parasta antia oli myös vertaistuki- ja sparraus kollegoideni kanssa”, Riku sanoo.

“Oli silmiä avaavaa ja helpottavaa kuulla, että muillakin esihenkilöillä on haastavia tilanteita, enkä painikaan näiden asioiden kanssa yksin.”

Arja kertoo myös kiinnittävänsä huomiota erityisesti siihen, mitä toisen käytöksen takana saattaa olla. “Käytöksen ymmärtäminen ja mitä sen takana saattaa piillä, oli minulle todella keskeinen osa valmennusta, harva on tahallaan ilkeä”, Arja sanoo. Hän jatkaa kertomalla, että hänen ymmärryksensä myös omasta itsestään sekä töissä että kotona on lisääntynyt huomattavasti valmennuksen myötä. “Huomioin paremmin, että minäkin tuon mukanani jotakin jokaiseen vuorovaikutustilanteeseen”, Arja sanoo.

Yksi tärkeimmistä hankkeen aikana opituista asioista Arja nimeää erilaiset keinot – miten lähestyä ja johtaa erilaisia ihmisiä. “Minulle on erittäin tärkeää, että toista ihmistä kunnioitetaan”, Arja kertoo. “Valmennuksen myötä sain keinoja kohdata erilaisia ihmisiä. Toki se, mikä keino ja tapa toimii kenellekin riippuu paljon henkilöstä, mutta onneksi tilanteita harjoitella näitä taitoja tulee vastaan tarpeeksi usein”, Arja kertoo hymyillen.

Hankkeen valmentajat Emergyltä saavat paljon kiitosta sekä Arjalta että Rikulta. “Valmennus oli rakennettu dialogimaisesti ja tämä oli todella hienoa”, Arja sanoo. “Tuntui todella, että oli itse osa keskustelua, ehdottomasti suosittelisin tällaista valmennusta kenelle vain”, Riku jatkaa.

”Strategian saaminen kalvoilta osaksi arkea – osaksi ihmisten ajattelua ja toimintaa – tapahtuu yksilöiden kautta ja siksi erityisesti esihenkilön ymmärrys oman toiminnan vaikutuksista erilaisissa vuorovaikutustilanteissa on kaiken a ja o”, kiteyttää hankkeen yksi valmentajista Ira Leppänen, loppuun.

Jaa artikkeli:

Aiheeseen liittyvät:

Blogit

HumanClubin kausi 22/23

HumanClub on Workplace Nordicin ja Emergyn perustama kehittäjäyhteisö, jossa ammattilaiset eri aloilta kohtaavat ja rakentavat sovelluksia ja palveluita työelämän ja

Lue lisää >>
Scroll to Top

Ota yhteyttä