Search

Työpaikalla tarvitaan myös negatiivisia tunteita

Negatiivisilla tunteilla on paikkansa työpaikan tunneilmastossa – parhaimmillaan se onkin monipuolinen ja rikas. Turhautuminen, pettymykset, ahdistus ja riittämättömyys kuuluvat väistämättä matkalle, jolla ollaan menossa kohti jotakin merkittävää.

Emergyn osakas ja tunnetaitovalmentaja Ira Leppänen selittää usein valmennuksissaan, kuinka hyvä tunneilmasto kestää negatiivisiakin tunteita. Tärkeintä on merkityksellisyys.

Mietitäänpä hetki esimerkiksi huippu-urheilijaa. Hänen tulee olla valmis sietämään kipua, kärsimystä ja epäonnistumista päästäkseen tavoitteisiinsa. Sama pätee muihinkin huippuammattilaisiin: menestys ei synny ilman ponnisteluja ja vastoinkäymisiä. Siksi menestystä ruokkivan tunneilman rakentamisessa olennaista ei olekaan pelkästään houkuttelevan tunneilmaston ja tavoitteen määrittäminen, vaan syvemmän merkityksen löytäminen.

Positiivisten ja negatiivisten tunteiden suhdeluku

Merkityksellisyyden ohella olennaista on se, millainen on positiivisten ja negatiivisten tunteiden suhde – eli kuinka paljon tunnemme positiivisia tunteita suhteessa negatiivisiin.

𝟐:𝟏 Keskimäärin ihmiset kokevat kaksi kertaa enemmän positiivisia kuin negatiivisia tunteita.

𝟏:𝟏 Tällä suhdeluvulla ihminen ei voi enää kovin hyvin.

𝟑:𝟏 ”Kukoistuksen” raja, jonka jälkeen ihmisen todellinen potentiaali alkaa vapautua.

𝟔:𝟏 Huipputiimeissä on tutkitusti näin korkea positiivisten ja negatiivisten kommenttien suhde.

Kaikki tunteet ovat hyödyllisiä ja usein positiivisia tunteita syntyykin negatiivisten tunteiden kautta. Niitä ei siis kannata yrittää tukahduttaa tai sulkea pois. Kun positiivisuussuhde kuitenkin nousee yli 3:1, saavutamme eräänlaisen kriittisen pisteen, jonka jälkeen positiiviset tunteet alkavat vaikuttaa toden teolla. Tunne-elämä heijastuu suoraan suorituskykyymme!

Negatiivisia tunteita voi ajatella sähkövirtametaforan kautta. Meillä on plus- ja miinusmerkkistä sähkövirtaa, eikä kumpikaan ole toista parempi. Sähköä voi käyttää hyviin tai huonoihin tarkoituksiin. Sama ajattelu sovellettuna tunteisiin kertookin, kuinka kaikissa tunteissa on energiaa ja tietoa. Kysymys onkin siitä, miten tunteisiin suhtaudumme ja miten osaamme niiden kanssa toimia.

Negatiivinen tunne ei oikeuta ikävää käytöstä

Jokaisella tunteella on oma viestinsä – ne sisältävätkin ihmiselle tärkeää tietoa ja energiaa.

Esimerkiksi turhautuminen on aliarvostettu tunne. Turhautuminen syntyy, kun tahtominen on estetty. Ensimmäinen askel turhautumisen taklaamisessa onkin tunnistaa tuo tahtominen ja kääntää katse siihen, miten haluaisi jonkin asian olevan.

Leppänen muistuttaa, kuinka tärkeää on erottaa tunne ja käytös toisistaan.

”Jos meillä on äksyilevä kollega, on hyvä tiedostaa, ettei hänen tunteessaan ole vikaa, mutta huono käytös ei ole sopivaa. Voimme siis hyväksyä tunteen, mutta emme ikävää käytöstä.”

Tutkimuksen mukaan johdon toiminnalla on jopa 50-70 prosentin vaikutus tunneilmastoon.

”Johtajien toimintaa, ilmeitä ja eleitä katsotaan suurennuslasin läpi. He muovaavat tunneilmastoa oman esimerkkinsä voimalla. Siitä huolimatta kannattaa muistaa, että jokainen meistä on vastuussa omasta tunnejalanjäljestään.”

5 askelta, joilla pääset irti negatiivisesta tunteesta

  1. Hengitä ja rauhoitu. Tunne fyysisenä reaktiona kestää vain 90 sekuntia. Kun hengität rauhassa tämän ajan, ehtii tunteen suurin piikki tasoittua.
  2. Tunnista ja nimeä tunteesi. Anna tunteelle hyväntahtoista huomiota. Kun hyväksyt tunteesi, positiiviset tunteet alkavat voimistua ja negatiiviset lieventyä.
  3. Tunnista ja nimeä tarpeesi – mitä tarvitset juuri tässä hetkessä? Tämä kysymys tarjoaa ratkaisun ongelmaan ja suuntaa katseen tulevaan.
  4. Erota ulkoinen ja sisäinen maailma. Pyri erottamaan, mikä on mielen vääristämää tilannetta ja mikä totta.
  5. Pyri katsomaan tilannetta etäämmältä. Onko tämä asia pahinta, mitä sinulle on koskaan tapahtunut? Jos miettisit tunnetilaasi kymmenen päivän, kymmenen viikon tai kymmenen vuoden päästä, niin muistaisitko sitä enää lainkaan? Jos sinusta tuntuu vielä tämän jälkeen, ettet selviä tunteen kanssa, pyri kestämään tunnetta yksi hengitys kerrallaan.

Jaa artikkeli:

Aiheeseen liittyvät:

Blogit

HumanClubin kausi 22/23

HumanClub on Workplace Nordicin ja Emergyn perustama kehittäjäyhteisö, jossa ammattilaiset eri aloilta kohtaavat ja rakentavat sovelluksia ja palveluita työelämän ja

Lue lisää >>
Scroll to Top

Ota yhteyttä